Navpične tende

vertikalno odpiranje

V različnih barvah in slogih

Za pergole, terase in balkone

Navpične tende so namenjene senčenju oziroma zaščiti pred vremenskimi vplivi s strani. Najpogosteje se uporabljajo kot zaščita proti vetru. Odpiranje se izvaja vertikalno (gor/dol). Služijo lahko tudi za zakrivanje prostora pred neželenimi pogledi.

Enostavna tenda

Caduta

Najenostavnejši model navpične tende – markize je model Caduta. Caduta je na voljo v več izvedbah. Gre za preprost model, platno je navito na navijalno cev, ta pa je na objekt pritrjena z dvema alu univerzalnima nosilcema. Alu profil, v katerega je vpeto platno, se lahko v odprtem stanju pritrdi s pomočjo alu kljuke pritrjene na tla oz. steno, ali pa se ga fiksira s stranskimi blokadami. Možne so vmesne stopnje odprtosti (blokade na več višinah). Caduti lahko dodamo roke – te pridejo v poštev, ko želimo naklon pri navpični tendi. Za zaščito platna je možna izvedba s kaseto.

Caduta navpična tenda
droppy cabrio navpična tenda

Droppy cabrio

Droppy cabrio je rolo oziroma tenda, pri kateri se tkanina pomika gor/dol (navpično). Je brez kasete. To pomeni, da je tkanina, ki je navita na navijalno cev, vedno vidna. Ima dva nosilca (na levi in desni). Največja širina tende je 4m, višina pa okoli 3m. Funkcijo vodila opravljata pletenica iz nerjavečega jekla (“zajla”) premera 4 mm, ali pa kar palica iz nerjavečega jekla (inox) premera 10 mm. Tenda oziroma rolo nudi zaščito pred soncem, vetrom, dežjem in neželenimi pogledi. V primeru, da se uporablja kot zaščita pred vetrom, je možno blokirati spodnji profil in s tem preprečiti plapolanje tkanine zaradi vpliva vetra. Možne so izvedbe z naslednjimi tkaninami: akrilno platno (običajno se uporablja za klasične tende), PVC (kot npr. kamijonske ponjave,…), PVC Crystal (popolnoma prozorno), Soltis/screen (luknjičasta tkanina za senčenje, prepušča svetlobo).