Pergola z vrtljivimi lamelami

SB 350 in SB 400

Bioklimatske pergole z vrtljivimi lamelami omogočajo naravno uravnavanje temperature, hkrati pa nudijo možnost delnega prepuščanja sončnih žarkov in ščitijo pred dežjem in vetrom. Izbirate lahko med tipsko različico SB 350 ali po meri narejeno pergolo SB 400.

Dovoljene snežne obremenitve

Dovoljene snežne obremenitve na pergolah različnih dimenzij: SB350 – max 30 kg/m2 in SB400 – max 50 kg/m2.

Pri testiranju je bilo ugotovljeno, da so obremenitve, ki niso povzročile poškodb, ampak so povzročile trajne deformacije, naslednje: SB350 – 147 kg/m2 in SB400 – 86 kg/m2 (konstrukcija kaže precejšen horizontalni nagib stebrov in horizontalni premik).

Sneg lahko obremeni streho kot enotno plast enake višine. Na pergolo se ne sme kopičiti sneg in nanosi snega s sosednjih streh in objektov. Ob nakopičenju snega pride do vidnega in prekomernega povešanja lamel in tramov ter možnosti lokalnega iztekanja iz lamel in žlebov. Poleg tega lahko pri SB400 pride do prevelikega upogiba stebrov in vodoravnega premikanja strehe. Pozornost je treba posvetiti potrebi po stalnem spremljanju in hitrem odzivu na povečanje debeline nanosa, zlasti v vetrovnem vremenu.

Tabela dovoljene debeline snežne plasti za pergolo SB350 in SB400